Przechowywanie wina – praktyczne wskazówki
Zanim butelka wina trafi na stół, musi przejść przez wymagający proces logistyczny, który ma zagwarantować najwyższą jakość produktu. Transport, składowanie i przygotowanie zamówień to podstawowe operacje łańcucha dostaw każdej firmy winiarskiej.
Logistyka wina wymaga całkowitej identyfikowalności produktu celem oznaczenia pochodzenia oraz poszczególnych etapów procesu produkcyjnego i logistycznego, jakie pokonuje towar przed dotarciem do klienta końcowego.
Jak działają magazyny wina?
Wino może być transportowane do magazynów luzem lub w butelkach. Część butelek jest sprzedawana natychmiast, inne z kolei – jak w przypadku win dojrzewających – przed wystawieniem na sprzedaż muszą leżakować przez określony czas.
Aby zachować najwyższa jakość produktu, należy zwrócić uwagę na wilgotność i temperaturę składowania. W artykule Wine storage guidelines Christian Butzke, profesor enologii Uniwersytetu Purdue (Stany Zjednoczone), podkreśla, że wina należy magazynować w temperaturach między 10°C a 16°C. „Wina przechowywane w niższych temperaturach niż rekomendowane – poniżej 10°C – mogą nie uzyskać charakterystycznego aromatu i smaku. Z drugiej strony składowane wina w temperaturach przekraczających 16°C może stymulować rozwój mikroorganizmów, co wiąże się z nieprzyjemnym posmakiem, zmętnieniem i nadmiarem dwutlenku węgla”.
Światło to kolejny czynnik, na który należy zwrócić szczególną uwagę. Badania dowiodły, że promienie słoneczne wpływają na smak, trwałość i konsystencję wina. Z tego względu magazyny wina powinny być miejscami zamkniętymi, pozbawionymi naturalnego światła.
Jedną z najczęstszych strategii zarządzania towarem w magazynach wina jest metoda FIFO (first in, first out), co oznacza, że pierwsza złożona w magazynie jednostka ładunkowa opuści go również jako pierwsza. Jest to metoda odkładania i pobierania towarów, dzięki której produkty nietrwałe, o najkrótszej dacie przydatności zostaną rozdystrybuowane i sprzedane w pierwszej kolejności.
Produkty powinny być przechowywane w regałach odpornych na drgania, na które wina są bardzo wrażliwe. Dlatego też automatyzacja okazuje się odpowiednim rozwiązaniem, aby zarządzać towarem, w sposób gwarantujący bezpieczne składowanie.
W związku z tym, że firmy winiarskie czy operatorzy logistyczni zajmujący się winami zazwyczaj magazynują wiele sztuk danej pozycji asortymentowej, zaleca się im wdrożenie systemów magazynowych cechujących się wysoką gęstością składowania. Systemy akumulacyjne poza zwiększeniem pojemności magazynowania, zmniejszają zużycie energii elektrycznej w komorach o kontrolowanej temperaturze.
Przykładowo, we włoskiej miejscowości Santa Vittoria d’Alba, operator logistyczny Genta Lodovico dysponuje sześcioma chłodniami wyposażonymi w regały przesuwne Movirack, w których składuje wino. System magazynowy składa się z regałów przesuwnych, poruszających się na szynach. Możliwość prawie całkowitego zagęszczenia regałów poprzez ich zamknięcie lub otwarcie tylko jednego, wymaganego dla danej operacji, korytarza roboczego jest największą zaletą tego systemu. „Dzięki regałom przesuwnym uzyskaliśmy bezpośredni dostęp do palet. Możemy w dowolnym momencie otworzyć odpowiedni korytarz, a poszukiwany produkt będzie widoczny na pierwszy rzut oka”, komentuje Domenico Genta, właściciel przedsiębiorstwa.
Oprogramowanie dla przemysłu winiarskiego
Zarządzanie zapasami w czasie rzeczywistym zaleca się każdej firmie winiarskiej, ponieważ zapewnia kontrolę i całkowitą identyfikowalność produktów poprzez monitorowanie przepływu zapasów wewnątrz magazynu.
Monitorowanie zapasów w czasie rzeczywistym wymaga wdrożenia systemu zarządzania magazynem, który automatyzuje wprowadzanie danych przy przyjmowaniu i wysyłaniu produktów. Program m.in. rejestruje wejścia i wyjścia towarów, planuje strategię slottingu (czyli wyznacza odpowiednią lokalizację dla każdego produktu) oraz kieruje przygotowywaniem zamówień.
Przykładem digitalizacji procesów w branży winiarskiej jest magazyn firmy Viñas Familia Gil, znajdujący się w pobliżu Murcji. Obecna w ponad 40 krajach firma zarządza instalacją za pomocą systemu zarządzania magazynem Easy WMS Mecaluxu. Program w czasie rzeczywistym monitoruje 700 pozycji towarowych wina, pochodzących z winnic położonych w różnych częściach Hiszpanii. „Główną korzyścią, jaką przyniosło nam uruchomienie nowego magazynu i wdrożenie oprogramowania magazynowego Easy WMS firmy Mecalux, jest możliwość zagwarantowania klientom, że zakupione przez nich wino spełnia określone przez branżę wymogi w zakresie temperatury przechowywania i gotowości do spożycia. Ponadto dzięki Easy WMS znamy dokładną lokalizację każdego produktu i możemy śledzić w czasie rzeczywistym trasę każdego z nich. Krótko mówiąc, narzędzie to sprawiło, że mamy wszystko pod kontrolą.” mówi Diego Lozano, dyrektor operacyjny w firmie Viñas Familia Gil.
Jak zautomatyzować logistykę wina?
Logistykę wina można nie tylko zdigitalizować, ale również zautomatyzować za pomocą rozwiązań magazynowych, które podnoszą produktywność i bezpieczeństwo. W magazynach wina automatyczne systemy transportu i składowania zapobiegają możliwym błędom, wynikającym z obsługi ręcznej, oraz zmniejszają koszt energetyczny w przeliczeniu na paletę lub pojemnik.
Stopień automatyzacji jest zależny od potrzeb każdej firmy winiarskiej. Możliwe jest m.in. zrobotyzowanie wszystkich operacji. Taką właśnie decyzję podjęła firma Vins i Licors Grau względem swojego centrum logistycznego w pobliżu Girony. Firma wdrożyła automatyczny magazyn pojemnikowy, aby usprawnić przygotowanie zamówień online dzięki układnicom, które ograniczają wewnętrzne ruchy, pracując w cyklach łączonych.
Wina francuskiej firmy Vignerons de Tautavel Vingrau z kolei są składowane w półautomatycznym systemie Pallet Shuttle. W tym rozwiązaniu automatyczny wózek odkłada i pobiera ładunki z regałów. Operatorzy z pomocą wózka widłowego wprowadzają do kanału wózek elektryczny, który odkłada palety na szynach regału. „Dzięki systemowi Pallet Shuttle przyjmowanie i wydawanie ładunków przebiega dużo sprawniej niż w przypadku innych systemów składowania akumulacyjnego. Mamy również stały podgląd stanu magazynowego, a tym samym skuteczną kontrolę nad całym towarem”, wyjaśnia Tatiana Rey-Landriq, asystentka handlowa w Vignerons de Tautavel Vingrau.
W centrum logistycznym producenta wina Domaines Paul Mas również wdrożono półautomatyczny system Pallet Shuttle do składowania produktów zabutelkowanych. Dzięki automatyzacji ruchy palet, na których ułożone są butelki, odbywają się w sposób szybki i bezpieczny. Reorganizacja i robotyzacja magazynu pozwoliła firmie Domaines Paul Mas stworzyć lepsze warunki składowania i konserwacji.
Magazyny wina – śledzenie, wydajność i bezpieczeństwo
Logistyka związana z sektorem winiarskim wymaga szybkich i bezpiecznych operacji, które zagwarantują, że produkt dotrze do klienta końcowego w dobrym stanie. Automatyzacja magazynów wina zapewnia wydajną i bezbłędną obsługę asortymentu, a także ciągłe monitorowanie zapasów.
Łańcuch dostaw firmy winiarskiej wiąże się z takimi wyzwaniami, jak utrzymanie odpowiedniej temperatury, właściwego stopnia wilgotności i czasu składowania produktów. Wszystkie wymienione warunki może wypełnić zdigitalizowana i zautomatyzowana logistyka. Jeśli interesują Cię rozwiązania intralogistyki, które zapewniają maksymalnie wydajne składowanie wina, skontaktuj się z nami. Nasi eksperci doradzą Ci w wyborze najlepszego rozwiązania dla Twojej firmy.