Przerwanie łańcucha chłodniczego: zagrożenia i jak im zapobiec
Przerwanie łańcucha chłodniczego to sytuacja, w której następuje naruszenie ciągłości zachowania prawidłowej temperatury obsługiwanego produktu. Jest to zagrożenie, z którym musza mierzyć się wszystkie firmy zarządzające łańcuchem chłodniczym w swoich procesach logistycznych. Może ono wygenerować duże straty finansowe i doprowadzić do pogorszenia wizerunku marki u klientów.
Przerwanie łańcucha chłodniczego może mieć następujący wpływ na obsługiwane produkty:
- zepsucie się lub spadek jakości,
- utrata wartości odżywczych i organoleptycznych,
- rozwój mikroorganizmów, które mogą być szkodliwe dla człowieka.
W celu zapobiegnięcia wystąpienia tego typu sytuacji należy w pierwszej kolejności znać dokładną specyfikę towarów, które będą znajdować się w obiegu łańcucha chłodniczego. Istnieją także najbardziej newralgiczne punkty tego procesu, które wymagają szczególnej kontroli. W tym artykule omówimy obydwa zagadnienia, co pozwoli zminimalizować ryzyko przerwania łańcucha chłodniczego.
Produkty szczególnie narażone na przerwanie łańcucha chłodniczego
Możemy wyróżnić trzy główne grupy produktów, które wymagają niskiej temperatury przechowywania, a tym samym wobec których szczególnie istotne jest zapewnienie trwałości i stałości realizowanego łańcucha dostaw:
- produkty łatwo psujące się: przede wszystkim artykuły spożywcze – owoce, warzywa, mięso, ryby;
- produkty mrożone: przetworzone i nieprzetworzone,
- leki wrażliwe na ciepło: na przykład szczepionki.
Newralgiczne punkty łańcucha chłodniczego
Cztery etapy łańcucha chłodniczego są najbardziej narażone na wystąpienie ryzyka naruszenia ciągłości utrzymania prawidłowej temperatury. Poniżej przedstawiamy ich charakterystykę oraz proponujemy rozwiązania, które pozwolą uniknąć zagrożenie jego przerwania.
1. Wyładunek i załadunek
Procesy wyładunku i załadunku produktów powinny odbywać się sprawnie i bez żadnych zakłóceń. Są to strefy magazynowe, w których towary są najbardziej narażone na dłuższy kontakt z inną niż przewidzianą temperaturą otoczenia i zwiększenie możliwości przerwania łańcucha chłodniczego
Ułatwieniem przeprowadzania tych procesów może być automatyzacja transportu palet poprzez wykorzystanie pętli przenośników przemysłowych oraz instalacja systemu SAS. Jest to system śluz bezpieczeństwa (Security Airlock System), który tworzy wstępną komorę pomiędzy dokami przeładunkowymi a magazynem chłodniczym. Jest on wyposażony w dwie pary drzwi, który nigdy nie są jednocześnie otwierane, więc palety z ładunkiem obsługiwane są sekwencyjnie. Pozwala to zapobiec gwałtownym skokom temperatury, zmniejszyć straty zimna podczas przyjmowania lub wydawania towaru z chłodni oraz eliminuje proces skraplania się wody
2. Magazynowanie
Magazyn chłodniczy jest najistotniejszym elementem logistyki produktów wymagających niskiej temperatury przechowywania. To tutaj towary będą spędzać najwięcej czasu, więc obiekt musi być wyposażony w urządzenia, które zapewnią optymalne warunki składowania i nie stworzą ryzyka przerwania łańcucha chłodniczego. Dlatego każdy taki magazyn powinien być wyposażony w:
- plenum odpowiedzialne za prawidłową artykulację powietrza,
- wsporniki dla odparowywaczy lub rur wentylacyjnych,
- pomosty serwisowe umożliwiające przeprowadzanie prac konserwacyjnych odparowywaczy.
3. Transport
Magazyny chłodnicze mogą również mieć pozytywny wpływ na etap łańcucha chłodniczego, który dotyczy transportu ładunków. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu systemu zarządzania magazynem WMS, którego funkcjonowanie można zsynchronizować z firmami odpowiedzialnymi za dystrybucję towarów.
Oprogramowanie Easy WMS, zaprojektowane przez Mecalux, posiada specjalny moduł „Program dla spedycji” (Multi Carrier Shipping Software). Jest to zaawansowane narzędzie, które umożliwia automatyczną komunikację ze spedytorami oraz usprawnia zarządzanie procesami pakowania i etykietowania ładunków. Efektem jest znacznie szybsza realizacja wysyłki, co jest niezwykle istotne w przypadku obsługi towarów w łańcuchu chłodniczym.
4. Dystrybucja i sprzedaż
Pełna kontrola i zabezpieczenie łańcucha chłodniczego dotyczy także ostatniego jego etapu. Źle dobrane środki dystrybucji oraz nieprawidłowe przechowywanie towaru u klienta końcowego (np. supermarket) może zniweczyć cały wysiłek włożony w funkcjonowanie łańcucha dostaw. Produkty powinny być składowane w optymalnych warunkach i przy użyciu odpowiednich urządzeń. Istotne jest także zapewnienie prawidłowej cyrkulacji powietrza oraz takiego przygotowania miejsca składowania towarów, które nie będzie zagrażać pogorszeniu się ich jakości.
Omówiliśmy najważniejsze punkty newralgiczne, które mogą doprowadzić do przerwania łańcucha chłodniczego. Istnieją jednak systemy magazynowe, które mogą im zapobiec i zapewnić bezpieczną obsługę produktów wymagających kontrolowanej temperatury otoczenia. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na ten temat, skontaktuj się z nami, nasi eksperci zaproponują Ci najlepsze rozwiązania.