Magazynowanie produktów mięsnych firmy El Encinar de Humienta

Magazynowanie produktów mięsnych firmy El Encinar de Humienta

Magazynowanie produktów mięsnych w nowej mroźni firmy El Encinar de Humienta

El Encinar de Humienta logo

W ostatnich latach hiszpańskie przedsiębiorstwo z branży mięsnej El Encinar de Humienta zrealizowało szeroko zakrojone inwestycje w rozwój infrastruktury i modernizację procesów produkcyjnych i magazynowych. W ramach tych działań firma otworzyła nową mroźnię o powierzchni 1000 m2, którą Mecalux wyposażył w półautomatyczny system Pallet Shuttle. W nowym obiekcie składowanych jest 1997 palet z produktami gotowymi, przeznaczonymi do dystrybucji na terenie Hiszpanii i innych krajów Europy oraz Azji.

  • Zdjęcia
  • Dane techniczne
  • Pobierz PDF

O firmie El Encinar de Humienta

Przedsiębiorstwo El Encinar de Humienta rozpoczęło swoją działalność w 1998 roku. Obecnie to wiodący producent wołowiny w Hiszpanii. Siedziba firmy znajduje się w pawilonie największego targu mięsnego w Hiszpanii Mercado Central de Carnes (Madryt), natomiast zakład produkcyjny o powierzchni 12 000 m2 usytuowany jest w mieście Almaraz, w prowincji Cáceres, 200 km od Madrytu.

Zakład ten dysponuje najnowocześniejszą technologią, dzięki której firma spełnia standardy nawet najbardziej restrykcyjnych certyfikacji. Na rynek hiszpański trafia 70% jej produkcji, reszta eksportowana jest głównie do Niemiec, Włoch, Portugalii i Holandii oraz do Afryki i Azji.

Nowa mroźnia

Od początku swej działalności El Encinar de Humienta troszczy się o najwyższą jakość i konkurencyjne ceny oferowanych produktów oraz o niezawodność i punktualność usług tak, aby podtrzymywać zaufanie swoich klientów. W tym celu konsekwentnie inwestuje w badania, rozwój i innowacje, czego wyrazem jest wdrażanie nowoczesnych technologii we wszystkich procesach, w tym także logistycznych.

Chcąc usprawnić łańcuch dostaw, musieliśmy zwiększyć pojemność magazynową w naszym zakładzie. Wcześniej procesy mrożenia i składowania produktów odbywały się w rożnych obiektach”, wyjaśnia Jaime Yartu San Millán, prezes zarządu firmy El Encinar de Humienta. Takie rozwiązanie utrudniało jednak zarządzanie towarem, a także wiązało się z dodatkowymi kosztami logistycznymi.

Aby rozwiązać ten problem, firma uruchomiła nową mroźnię tuż obok zakładu produkcyjnego w miejscowości Almaraz. Obiekt, w którym temperatura robocza wynosi -25 ºC, przeznaczony jest do składowania produktów gotowych dystrybuowanych do klientów w Hiszpanii i poza jej granicami.

Mroźnia o powierzchni 1000 m2 wyposażona została w dwa bloki regałów wjezdnych o wysokości 9 m, obsługiwane przez wózki Pallet Shuttle. „Wybraliśmy ten system jako rozwiązanie maksymalizujące wykorzystanie powierzchni dostępnej w naszym magazynie”, przyznaje Jaime Yartu San Millán. Każdy kanał towarowy umożliwia składowanie ośmiu lub dziewięciu palet na głębokość, co w sumie daje pojemność magazynową dla 1997 jednostek ładunkowych.

Regały wjezdne to rozwiązanie idealnie sprawdzające się w mroźniach, co potwierdza przykład firmy El Encinar de Humienta. Zagęszczenie składowanych ładunków pozwala na rozprowadzenie zimna pomiędzy większą liczbą palet. Oznacza to znaczną oszczędność dla użytkownika dzięki ograniczeniu zużycia energii w przeliczeniu na jednostkę magazynową.

Ponadto spośród regałów akumulacyjnych Pallet Shuttle zapewnia najszybsze tempo przyjmowania i wydawania ładunków. Do mroźni firmy El Encinar de Humienta trafia dziennie około 70 palet i tyle samo wysyłanych jest do klientów. Instalacja wyposażona została w dwa wózki elektryczne poruszające się w kanałach towarowych, gdzie odkładają lub pobierają palety.

Działanie tego systemu jest bardzo proste: operatorzy przy pomocy wózków widłowych umieszczają Pallet Shuttle na wejściu do konkretnego kanału towarowego, a następnie dostarczają w to samo miejsce palety, które wózek automatycznie transportuje do pierwszej wolnej lokalizacji w głębi kanału. Pobieranie palet polega na wykonywaniu tych samych czynności w odwrotnej kolejności.

Operator wydaje polecenia wózkowi Pallet Shuttle przy użyciu tabletu za pośrednictwem sieci Wi-Fi. Tablet służy również do określania liczby palet do pobrania, przeprowadzenia inwentaryzacji, zarządzania użytkownikami i nadawania personelowi uprawnień.

Jaime Yartu San Millán – Prezes zarządu firmy El Encinar de Humienta
Po okresie wzrostu i wielu inwestycjach nowa mroźnia oznacza dla naszego przedsiębiorstwa fazę konsolidacji. Projekt ten powierzyliśmy firmie Mecalux z uwagi na jej dobre referencje”.

Korzyści dla firmy El Encinar de Humienta

  • Pojemność magazynu: nowa mroźnia wyposażona jest w dwa bloki regałów wjezdnych o pojemności 1997 palet, obsługiwane przez wózki Pallet Shuttle.
  • Redukcja kosztów: regały wjezdne umożliwiają efektywne wykorzystanie powierzchni magazynu przy znacznym ograniczeniu zużycia energii potrzebnej do zamrożenia dużej ilości towaru.
  • Maksymalna wydajność: system Pallet Shuttle ogranicza liczbę ruchów wykonywanych przez operatorów, co przekłada się na większą wydajność magazynu.
Magazyn firmy El Encinar de Humienta
Pojemność magazynowa: 1997 palet
Wymiary palet: 1200 x 1000 mm
Maksymalny ciężar palet: 1100 kg
Wysokość regałów: 9 m
Długość regałów: 43 m
Głębokość regałów: 8 m i 10 m
Liczba wózków Pallet Shuttle: 2

Zapytaj eksperta