„Automatyzacja zapewnia kontrolowaną temperaturę, dzięki której czekolada nie traci swoich właściwości”
O firmie Schaal Chocolatier
Francuska firma Schaal Chocolatier należy do czołowych producentów wykwintnych czekoladek, które dostępne są na sklepowych półkach w całej Europie, w Stanach Zjednoczonych i w Japonii. W nowoczesnej fabryce w Geispolsheim na obrzeżach Strasburga bardzo dużą wagę przykłada do jakości swoich produktów, dlatego wykorzystuje wiedzę zdobytą na przestrzeni półtora wieku oraz stosuje najlepsze składniki i metody produkcji zapewniające delikatną konsystencję i wyborny smak.
Rozmawialiśmy z Guyem Treguerem, Dyrektorem Generalnym firmy Schaal Chocolatier, aby się dowiedzieć, jakie korzyści przyniosła firmie automatyzacja i cyfryzacja magazynu.
Magazyn w Geispolsheim jest połączony z produkcją. Jakie korzyści przyniosła automatyzacja?
Głównym celem budowy tego magazynu, o powierzchni 2000 m², była rezygnacja z outsourcingu składowania gotowych produktów. Chcieliśmy także poprawić jakość naszych wyrobów poprzez zapewnienie im stałej temperatury. Bardzo istotna była ponadto pojemność umożliwiająca pomieszczenie wszystkich produkowanych wyrobów.
Zrezygnowaliśmy z outsourcingu magazynowania gotowych produktów, aby móc je składować w lepszych warunkach
W jaki sposób obiekt przyczynił się do usprawnienia logistyki?
Automatyczny magazyn przyniósł nam szereg korzyści. Układnice ograniczają konieczność ręcznej obsługi palet, co znacznie poprawiło dynamikę przepływu towaru, jak również pozwoliło zoptymalizować wykorzystanie powierzchni magazynowej.
W obiekcie został także wdrożony system zarządzania magazynem Easy WMS. W jaki sposób narzędzie to poprawiło wydajność pracy?
Oprogramowanie dostarcza w czasie rzeczywistym informacje na temat zapasów, co jest szczególnie przydatne w zarządzaniu półproduktami. Wcześniej składowaliśmy je na produkcji i zarządzaliśmy nimi ręcznie. Obecnie system magazynowy Easy WMS identyfikuje towar opuszczający produkcję, to pozwala natomiast go monitorować na dalszych etapach procesu, a tym samym zapewnić odpowiednie warunki przechowywania.
-
Na czym polega specyfika składowania produktów wrażliwych na temperaturę?
Musimy mieć wystarczającą pojemność magazynową, aby móc składować towar przez prawie dwanaście miesięcy, przy czym niezwykle istotne jest, by w tym czasie czekolada nie straciła swoich właściwości. Z pomocą przychodzi tutaj możliwość obniżenia temperatury w magazynie. Dzięki temu możemy wydłużyć okres przydatności do spożycia. W obiekcie zostały utworzone w tym celu dwie strefy: w jednej panuje temperatura 14ºC, w drugiej 5ºC.
Dlaczego powierzyli Państwo modernizację łańcucha dostaw Mecaluxowi?
Wybraliśmy Mecalux ze względu na uznaną pozycję, jaką ten dostawca rozwiązań magazynowych cieszy się na rynku. Istotną rolę odegrały również relacje międzyludzkie. We współpracy z partnerami bardzo ważne są dla nas bowiem zaufanie i szacunek, ponieważ pomagają one w wymianie pomysłów, to z kolei przekłada się na sukces przedsięwzięcia.