Sabarot, francuski producent roślin strączkowych i zbóż, kontynuuje proces rozbudowy swojego zakładu produkcyjnego w Chaspuzac w departamencie Górna Loara. Obiekt ten zajmuje się produkcją, magazynowaniem oraz dystrybucją towaru dla odbiorców z ponad 70 krajów, z których głównym rynkiem, poza rodzimą Francją, jest Wielka Brytania, choć Sabarot eksportuje również do takich krajów jak Malezja, Zjednoczone Emiraty Arabskie i Singapur. Prezes firmy, Antoine Wassner, podkreśla, że inwestycja ta przyczyni się do dalszego rozwoju jej działalności.
Rozbudowa automatycznego magazynu, którą powierzono Mecaluxowi, ma na celu podwojenie pojemności, dzięki czemu pomieści on 12 000 palet z gotowymi produktami opuszczającymi linie produkcyjne. Obok dwóch istniejących już korytarzy powstaną kolejne dwa, o długości 92 m, obsługiwane przez układnice, których zadaniem będzie odkładanie i pobieranie palet z towarem zgodnie z poleceniami systemu Easy WMS. Jedną z właściwości wyróżniających ten obiekt jest możliwość dostosowania obszaru składowania do pracy w zarówno w temperaturze -5ºC, jak i w temperaturze otoczenia.
„Zdecydowaliśmy się na rozbudowę automatycznego magazynu, ponieważ chcemy zwiększyć zdolność operacyjną, by proaktywnie rozwijać działalność. Jesteśmy bardzo zadowoleni z tego obiektu, zapewnia nam on bowiem dużą elastyczność, dzięki której jesteśmy w stanie sprawnie reagować na wahania popytu na nasze produkty” – podkreśla Antoine Wassner.
Ruchem towaru w całej instalacji będzie zarządzać oprogramowanie magazynowe Easy WMS, zapewniając kontrolę w czasie rzeczywistym nad asortymentem liczącym 7800 produktów. „Cyfryzacja i robotyzacja pozwalają nam na bieżąco monitorować zapasy, co w znacznym stopniu przyczyniło się do poprawienia dostępności towaru, a tym samym zwiększenia niezawodności dostaw” – wyjaśnia Prezes firmy Sabarot.
Rozbudowa obiektu nie tylko spełnia aktualne potrzeby logistyczne firmy, ale również sprawia, iż jest on przygotowany, by towarzyszyć jej w dalszym rozwoju, pozwalając obsłużyć roczny wzrost na poziomie ok. 15%, jaki Sabarot notuje już od 15 lat.
Sabarot: przeszło dwa wieki doświadczenia
Rodzinna firma Sabarot może się poszczycić imponująco długą tradycją, już od 1819 roku bowiem oferuje szeroki wybór roślin strączkowych, zbóż i ziaren. Jej sztandarowymi produktami są zielona soczewica z Le Puy oraz pszenica samopsza z Velay. Posiada w ofercie również ślimaki i grzyby. Skupuje zbiory ze sprawdzonych upraw, dzięki czemu może zagwarantować pochodzenie i wysoką jakość wszystkich produktów. Firma jest obecna w ponad 70 krajach, a jej zdolność produkcyjna wynosi 30 000 ton rocznie.