Hiszpański dystrybutor mrożonek, Grupo Clazamar, modernizuje swoje centrum dystrybucyjne w Ciudad Real w regionie Kastylia-La Mancha. W mroźni, która pracuje w temperaturze -25ºC, został zamontowany podest tworzący trzy kondygnacje z posadzką. Poszczególne piętra są ze sobą skomunikowane za pomocą automatycznego systemem transportu bliskiego.
Podest ma wysokość 9 m. Każda z jego kondygnacji zajmuje powierzchnię nieco ponad 1000 m². Zadaniem tej konstrukcji jest umożliwienie maksymalnego wykorzystania wysokości budynku magazynu Grupo Clazamar. Dzięki instalacji podestu firma istotnie zwiększyła pojemność magazynu oraz zyskała możliwość masowej kompletacji zamówień na produkty o wysokiej rotacji.
Trzy kondygnacje są ze sobą skomunikowane za pomocą windy paletowej i automatycznych przenośników. Obsługa tego systemu jest bardzo prosta: operatorzy umieszczają palety na przenośniku, a winda dostarcza je na odpowiednią kondygnację. Dzięki automatyzacji transportu bliskiego firma zminimalizowała konieczność pracy operatorów w niskiej temperaturze, a jednocześnie zoptymalizowała przepływ ładunków pomiędzy różnymi poziomami magazynu.
Ryby, owoce morza i nie tylko
Grupo Clazamar od ponad 25 lat dostarcza na hiszpańskie stoły mrożone artykuły spożywcze. Obecnie jej oferta obejmuje ponad 2000 produktów, przede wszystkim ryb i owoców morza, ale także warzyw, lodów, mięsa oraz dań gotowych. W prowincjach Ciudad Real, Toledo i Jaén firma posiada centra dystrybucyjne o łącznej kubaturze przekraczającej 50 000 m³, dysponuje flotą liczącą przeszło 80 ciężarówek chłodni i zatrudnia ponad 100 osób.