Nowe centrum logistyczne tureckiego producenta kuchenek gazowych i elektrycznych, firmy Femaş Group, zostanie wyposażone w dwa automatyczne magazyny – pojemnikowy i paletowy. Komunikację między poszczególnymi strefami obiektu zapewni rozbudowany system transportu szynowego w wersji napodłogowej.
Mecalux wyposaży obiekt zlokalizowany w mieście Kayseri w środkowej Turcji w dwa automatyczne systemy składowania. Magazyn paletowy o wysokości 13,5 m w trzech korytarzach o długości 38 m pomieści ok. 2000 palet. Tuż obok niego powstanie magazyn pojemnikowy z dwiema układnicami miniload, w którym Femaş Group będzie składować 9200 pojemników o trzech różnych rozmiarach. Oba magazyny będą przeznaczone zarówno dla surowców, jak i dla gotowych produktów.
Komunikację pomiędzy różnymi strefami i transport wewnętrzny w całym centrum logistycznym usprawnią automatyczne urządzenia, takie jak windy, przenośniki i napodłogowy system transportu szynowego.
Easy WMS, oprogramowanie magazynowe Mecaluxu, będzie zintegrowane ze stosowanym przez Femaş Group systemem zarządzania zasobami przedsiębiorstwa (ERP) aby wydajnie zarządzać wszystkimi operacjami.
Na spotkaniu z Mecaluxem zobaczyliśmy nie tylko firmę, która dostarcza kompleksowe rozwiązania magazynowe, ale także zespół specjalistów o ogromnej wiedzy i doświadczeniu, którzy potrafią dobrać produkty do specyfiki działalności swojego klienta, zarówno jeśli chodzi o regały, jak i oprogramowanie. Mecalux to solidna firma z ogromnym zapleczem technicznym. Fachowość personelu, niezawodność produktów oraz korzystny stosunek jakości do ceny to kluczowe czynniki, które zadecydowały o wyborze tego dostawcy.
O firmie Femaş Group
Femaş Group to turecki lider w produkcji kuchenek gazowych i elektrycznych. Firma działa od 1978 roku i posiada obecnie siedem zakładów produkcyjnych w Turcji (sześć w Kayseri i jeden w Stambule), gdzie zatrudnia 1750 osób, a jej produkty są dostępne w 130 krajach na sześciu kontynentach. Femaş opracowuje wyjątkowe rozwiązania, skutecznie łącząc nowoczesne technologie produkcyjne oraz wiedzę i doświadczenie personelu.